اصول طراحی مدارات فرمان و قدرت تابلو برق
توجـــه : نقشه مدارهای صنعتی که اغلب برای راه اندازی موتورهای الکتریکی به کار میروند در چند شکل نشان داده میشوند ، در این قسمت به دو نقشهٔ پرکاربرد این گروه از مدارها اشاره می شود .
نقشهای که انرژی الکتریکی را از شبکه سه فاز دریافت و به مصرف کننده منتقل میکند ، نقشهٔ «مدار قدرت» گفته میشود.
نقشۀ مدار فرمان
به نقشهای که از آن برای نمایش نحوهٔ عملکرد یا تعیین مدت زمان کارکرد مدار قدرت استفاده میشود، نقشهٔ «مدار فرمان» گفته میشود ، ولتاژ کار اغلب مدارهای فرمان شبکه تک فاز است.
توجـــه : هر مدار الکتریکی از دو قسمت مدار قدرت و مدار فرمان تشکیل میشود ، اما مدار فرمان و مدار قدرت دو نوع مدار متفاوت هستند ؛ که یک مدار فرمان شامل قطعاتی مانند : فیوز ، کلید مینیاتوری ، تایمر ، بی متال و … میشود ، مدار فرمان کنترل سیستم را بر عهده دارند و از برق تک فاز تغذیه میکند.
کاربرد مدار فرمان را می توان در موارد زیر خلاصه کرد:
1- مدار فرمان استارت لحظه ای
2- مدار فرمان دائم کار
3- مدار فرمان استارت از دو نقطه (دستگاه پرس)
4- مدار فرمان چپگرد راستگرد لحظه ای
5- مدار فرمان چپگرد راستگرد دائم
6- مدار فرمان ستاره - مثلث دستی و اتومات
7- مدار فرمان ستاره مثلث – چپگرد راستگرد
توجـــه : مدار قدرت تابع مدار فرمان میباشد و معمولا با برق سه فاز کار میکند ، تعدادی از المانهای متداول که در مدار قدرت بسیار کاربرد دارند عبارت اند از: فیوز ها ، کلیدهای حفاظت موتوری MPCB ، کنترل بار، کنتاکتور ها، کلیدهای حرارتی (بی متال) و….
کنترل مدار قدرت توسط مدار فرمان انجام میشود و با قطع شدن مدار فرمان، مدار قدرت نیز قطع خواهد شد ، مدار قدرت نقشه سیم کشی دستگاههای الکتریکی مانند موتور می باشد که خارج از تابلوی فرمان قرار میگیرد ، این نقشه مهمترین نقشه ضمیمه برای مونتاژ تأسیسات الکتریکی است و در آن ، وسایلی که باید به ترمینالهای تابلوی فرمان اتصال یابند و در خارج از تابلوی فرمان هستند نیز ترسیم میشود ، در ابتدا و انتهای این نقشه تک تک سیمها را با شمارۀ ترمینال مشخص میکنند ، در نقشۀ خارجی باید سیمهای ورودی و خروجی هر ترمینال مشخص باشد.
طراحی مدار فرمان و قدرت
در ترسیم یا نقشه خوانی مدارهای فرمان صنعتی به نکات زیر باید توجه کرد:
فیلم های آموزشی مدار فرمان - قدرت
ویدیوی آموزشی مدار فرمان - قدرت